HÁZTARTÁSI MUNKA LEGÁLISAN

2018.05.22. - kedd

A háztartási munkára vonatkozó kedvező szabályozás (2010. évi XC. törvény) lehetővé teszi, hogy az anyagi problémákkal küzdő, de háztartási munkát (lakás takarítása, főzés, mosás, vasalás, gyermekek felügyelete, házi tanítása, otthoni gondozás és ápolás, házvezetés, kertgondozás) vállalni szándékozó nők legálisan végezhessenek munkát azoknál a családoknál, ahol a munka és a családi élet összehangolása okoz nehézséget a szülők munkahelyi elfoglaltsága miatt.

Háztartási munka esetén adó- és járulékfizetési kötelezettség nincs, a foglalkoztatónak mindössze bejelentési (telefonos ügyfélszolgálaton keresztül is teljesíthető) és havi 1000 forint összegű regisztrációs díj megfizetési kötelezettsége van, függetlenül attól, hogy a háztartási alkalmazottnak ténylegesen milyen összegű keresetet juttat.


A háztartási alkalmazott az őt megillető bevétel összegéről igazolást kérhet a foglalkoztatótól.

A háztartási munkára vonatkozó szabályok ismeretében a magánszemély szabályosan vállalhat munkát más családoknál, e tevékenységét hirdetheti, több családnál történő munkavégzés esetén akár teljes értékű munkabérre tehet szert.

Háztartási alkalmazottként dolgoznál, vagyy háztartási alkalmazottat fogadnál? Használd ingyenes hirdetési rovatunkat!

Írta:

Gellén Nóra - Pecsimami

Hozzászólások

...